top of page

Over ons

Christelijke Muziekvereniging Crescendo werd opgericht op 1 maart 1899 door Dhr. Groeneweg. Crescendo stond toen onder leiding van haar eerste dirigent: Dhr. Schaddelee. Honderd jaar later, in 1999, werd de vereniging op basis van geleverde prestaties Koninklijk Erkend, zodat we ons officieel 'Koninklijk Erkende Christelijke Muziekvereniging Crescendo' mogen noemen.

 

In het begin bestond Crescendo uit een kleine groep enthousiaste leden, die met vallen en opstaan is uitgegroeid tot de vereniging die we nu zijn.

In de jaren zeventig bereikte het fanfareorkest door de grote inzet van de muzikanten en de toenmalige dirigent de Piet Lageweg de hoogste afdeling in de amateur muziekwereld. In 1975 werd Crescendo voor de eerste keer kampioen van de Hoeksche Waard, wat - gelet op het hoge muzikale niveau op ons eiland - een indrukwekkende prestatie genoemd mag worden!

In diezelfde periode werd Jong Crescendo opgericht als voorloper op Crescendo. Mede hierdoor bereikte het grote orkest een bijzonder hoog niveau.

In het verleden had de vereniging ook een drumband en een majorettepeloton, maar omdat steeds duidelijker werd dat Crescendo meer een podiumorkest is dan een showorkest, werden de drumband en het majorettepeloton in 1987 opgeheven en werd alle energie gestoken in de fanfaresectie.

Om kinderen al in een heel vroeg stadium bij Crescendo te kunnen betrekken, werd in 1993 gestart met de eerste blokfluitgroep. Dit zorgde er voor dat een groot aantal jonge kinderen enthousiast werd gemaakt om een instrument te gaan bespelen waarmee ze later konden plaatsnemen in het fanfareorkest.

 

In 1994, het jaar dat Jong Crescendo voor de derde keer kampioen van Nederland werd, is besloten het toenmalige jeugdorkest te ontbinden. Het niveau was voor leerling muzikanten (te) hoog geworden om soepel te kunnen instromen. Er werd een nieuwe start gemaakt op een lager niveau, zodat Jong Crescendo weer het opleidingsorkest werd zoals het oorspronkelijk bedoeld was. 

Tot eind 1996 vonden de wekelijkse activiteiten van de vereniging plaats in het Dorpshuis in Zuid-Beijerland, later De Eendrachtshoeve.

Omdat er steeds meer activiteiten bij kwamen en de akoestiek van de grote zaal na het leggen van een nieuwe vloer niet langer geschikt was voor een fanfareorkest, werden de mogelijkheden van een eigen verenigingsgebouw onderzocht. In eerste instantie werd gekeken naar bestaande gebouwen, maar uiteindelijk besloot het bestuur zich te gaan richten op nieuwbouw.

In september 1996 werd ons Muziekcentrum aan de Leeuw 8a in gebruik genomen, waar we nog wekelijks genieten van het gemak van een eigen onderkomen.

In 1999 bestond onze vereniging 100 jaar en dit hebben we natuurlijk uitgebreid gevierd. Het hele jaar door stonden de activiteiten in het teken van ons jubileum. U zult begrijpen dat ons eigen gebouw ook in dat jaar een enorme uitkomst was.

In ons jubileumjaar vond de eerste editie van Crescendo in Concert plaats, een groot concert met bekende muzikale gasten, dat sindsdien jaarlijks wordt gehouden in Sporthal Cromstrijen. Jong Crescendo heeft sinds 2010 iedere zomer haar eigen versie van dit concert. Andere evenementen die geregeld terugkeren zijn ons kerstconcert, vriendenconcert, diverse uitwisselingsconcerten en evenementen georganiseerd door Federatie Van Muziekverenigingen De Hoeksche Waard.

CiC2020.jpg
bottom of page